Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek Dneva slovenske hrane pa je Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Letos bo Tradicionalni slovenski zajtrk potekal v petek, 17. novembra 2023 s sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«.

V projektu sodeluje tudi Zadružna zveza Slovenije in zadruge članice.

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt TSZ naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov. To so dejstva, ki jih želimo predstaviti otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi vsej ostali zainteresirani javnosti.

Vabimo zadruge in člane, da s svojo ponudbo sodelujete v projektu!

Prav tako vabimo zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov kot tudi druge institucije in podjetja, nenazadnje pa tudi nagovarjamo starše, da se pridružite pobudi in odločite za nakup hrane iz naše bližine in si na Dan slovenske hrane privoščite slovenski zajtrk.

Ponudba zadrug je dostopna na spletni strani https://zadruzno.si/.

Več o projektu je dostopno TUKAJ.Oglejte si tudi