Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ponovno začenja s kampanjo ozaveščanja o afriški prašičji kugi.

Zaradi potencialno uničujočih posledic, ki jih lahko povzroči APK, je za zajezitev smrtonosne bolezni pomembno pravočasno odkrivanje, preprečevanje in poročanje.


Afriška prašičja kuga (APK)
je bolezen, ki prizadene domače in divje prašiče. Čeprav ni nevarna za človeka, je lahko smrtonosna za prašiče in ima resne družbeno-ekonomske posledice za prizadete države. V zadnjih letih se je razširila po Evropi.

Ker zaenkrat zdravila ali cepiva še ni na voljo, je pomembno, da z ustreznimi ukrepi kot državljan, turist, rejec ali lovec preprečimo izbruh bolezni.

Na območjih izbruhov je množično pokončanje domačih in divjih prašičev trenutno edini učinkoviti način za preprečevanje širjenja v sosednje regije in države. Zgodnje odkrivanje, preprečevanje in prijava so zato ključnega pomena za obvladovanje epidemije.

Spletna stran vsebuje gradiva, ki omogočajo splošno razumevanje afriške prašičje kuge in poznavanje njenih znakov pri okuženih prašičih. V gradivu najdete informacije o tem, kaj storiti, če posumite na okužbo z APK, katere ukrepe sprejeti in na koga se obrniti, če ste rejec, lovec ali veterinar.

Preberite več >>>

Preberite tudi